Magyar

Üdvözöljük a Brebben!

Reméljük, hogy a Babou nyugalmat és sok-sok kikapcsolódást biztosít. Néha nincs is jobb annál, mint ha nem csinálunk semmit 😉

Ha szeretné felfedezni a környéket, itt van néhány ötlet!

Breb, a falu

Breb egy gyönyörű és különleges falu Máramarosban. A völgyben, a főúttól távol található, tágas, mégis meghitt hangulatú.

A barangolás egész napos élmény lehet. Azt tanácsoljuk, hogy időnként térjen le a főbb utakról. Látni fogja, hogy sok kis gyalogút van mindenhol, beleértve a füvet is, amelyeket felfedezni kell. Bárhová mehetsz! Használhatja a “kék C” útvonalat is, amely Breb körül visz (lásd: “rövid séták”) Breb falusi lakosai valószínűleg rendkívül barátságosak és szívesen segítenek, ha eltéved. A falunak körülbelül 1000 lakosa van és 500 házak, 3 nagy templom (az egyik fatemplom 1531-ből való!), néhány bár, néhány üzlet, sok szeszfőzde, faluháza és iskola. Egy iparos/nő kertjében egy fatáblát talál amelyeken a mesterség specialitása fel van tüntetve, szeretettel várjuk őket.

Természetesen sokkal többet kell felfedezned magadnak. Nézz bele a térképbe és fedezd fel 🙂

Természetesen bármit kérdezhetsz tőlünk. Örömmel segítünk és válaszolunk minden kérdésére. Élvezd!

Látnivalók Brebán kívül

☼ Látogassa meg a vidéket, és fedezze fel Máramaros legszebb falvait. Breb mellett további kedves falvak Budeşti és Sărbi a Cosau-völgyben, Harnicesti és Mara a Mara-völgyben (fedezze fel a kisebb utcákat a főutaktól távol!), valamint Slatioare, Glod és Botiza falvak az Iza-völgyben.

☼ Máramaros híres fatemplomairól. A történelmi Máramarosban 5 UNESCO világörökségi státuszú templom található, ezek Budeşti, Deseşti, Bărsana, Poienele Izei és Ieud településeken találhatók. További nagyon szép templomok találhatók Brebben, Calineştiben, Sat-Şugatagban és Mănăstireában, és szinte minden más faluban megtalálhatók ezek a fatemplomok. Szolgáltatások esetén látogathatók. Máskor meg kell keresni a kulcstartót; néha meg kell kérdezni a templom közelében lévőket, vagy esetleg találsz egy telefonszámot a templomban.

☼ Románia egyik legszebbje Bărsanában található. Az 1990-es években egy régi kolostor helyén épült fakomplexum sok román zarándokhellyé vált. Egész nap mászkálhatsz. Vasárnap délelőtt egy gyakran lenyűgöző istentiszteleten vehet részt, amelyet a nyári hónapokban a szabadban tartanak.

☼ A helyi piacokon nem csak termékeket árulnak, hanem a helyiek találkozóhelye is. Minden csütörtök reggel (7 és 12 óra között) piac van Ocna Şugatagban, pénteken reggel Bărsanában (közvetlenül a kolostor mellett), szombaton pedig Botizában. Sighetuban napi élelmiszerpiac működik.

☼ Piknikezzen a Sat-Şugatag (nem Ocna-Şugatag) feletti hegyek tetején. Ha Hoteni-en keresztül vezet oda, a Sat-Şugatag-i templom előtt körülbelül 200 méterrel balra talál egy aszfaltos utat. Kövesse ezt az utat egészen a végéig (kb. 10 perc). |Egy napsütéses napon tökéletes hely enni, inni, focizni vagy egyszerűen csak élvezni a kilátást. Szintén nagyon szép hely a piknikhez a Budeşti kis kolostor felé. Miután elérte Budeşti központját, a városháza mellett van egy jelző, amely a kolostorhoz vezet. Szép erdei út, patakok és árnyék.

☼ Sighetu Marmatei a történelmi Máramaros fővárosa. Ebben a hangulatos városban található a híres Emlékmúzeum, egy szabadtéri Falumúzeum, az Elie Wiesel-ház, néhány jó étterem (például Casa lurca de Calineşti, közvetlenül az Elie Wiesel-ház mellett), egy napi piac és néhány nagyobb. szupermarketek, mint a Kaufland és a Lidl.

☼ Săpânţán meglátogathatja a híres Vidám temetőt. Amíg ott van, nézze meg a Peri kolostort, amely állítólag Európa legmagasabb faépülete.

☼ Ha sós vízben szeretne úszni vagy fürödni, látogasson el a szomszédos Ocna-Şugatag számos medencéjének egyikébe. Ajánljuk a Lacul Sarat étteremhez tartozó friss és sós fürdőt, amely közvetlenül a nagy édesvizű tó mellett található, vagy a kicsit távolabbi kis sós vizű tó mellett. A legkönnyebben a Hoteni felé vezető kis úton érhető el, a végén kb. 2 km után jobbra az éles jobbkanyarban, egyenesen a földúton Ocna felé.

A Mara-nál van egy medence a pisztrángfarmmal/étteremmel szemben, az Alex csodálatos kilátással.

☼ Vişeu de Sus a híres mocanita gőzvonat helyszíne. Ez a vonat általában reggel 9 órakor indul, ezért autóval reggel 7 óra körül kell indulnia, hogy időben ott legyen a jegyek megvásárlásához. (útvonal: Calineşte-Bârsana-Bogdan Voda- Vişeu de Jos- Vişeu de Sus) Jegyek online is kaphatók!

☼ Menjen lóháton a természetbe a “Casa Pascu”-val Budeşti-n, ahol vezetett túrákat tehet a környező mezőkben és erdőkben (legjobb foglalni) (+40 742 304 495)

☼ Nagybánya Máramaros fővárosa. Van egy gyönyörűen felújított középkori tér, néhány szép múzeum és számos étterem és ital.

☼ Látogassa meg Ukrajnát! Sok nemzetiségnek már nincs szüksége vízumra Ukrajnába. Érezze a határon túli falvak hangulatát, igyon egy ukrán sört, vásároljon olcsó élelmiszert vagy ukrán vodkát vagy konyakot. A határon túli faluban található sófürdő is meglátogatható. Vagy autóval a legközelebbi városba, Rakhivba. A határátkelőhely Sighetu Marmatieiben van, a főutca jobb oldali végén.

Ha nincs autód, a legtöbb helyre eljuthatsz tömegközlekedéssel, vagy sokkal gyorsabban és kényelmesebben autóstoppal (nagyon elfogadott és biztonságos, ahol udvarias a sofőrnek egy kis benzinért felajánlani)

Kerékpárt is lehet bérelni a szomszédoktól.

Járni

Több lehetőség is van rövidebb és hosszabb sétákra, Babouból indulva. (a kemping koordinátái: 47.746 23.893)

Rövid séták:

☼ Kék C (60-75 perc): ez egy körkörös séta Breb körül. A kék C közvetlenül a kapu előtt, a ház melletti villanyoszlopon található. Ez egy egyszerű, ahol nem fog eltévedni!

☼ Séta Hotenibe (45-60 perc egy út) Hagyja el Babou-t balra, kövesse a kék C-t, amíg át nem éri a vizet, ahol meglátja a Hoteni-t jelző piros C-t, forduljon balra.

☼ Barangolhat a mezőkön (15 perc – ameddig csak akar): élvezze a kilátást, nézze meg az embereket, akik a földjükön dolgoznak. A legegyszerűbb módja annak, hogy a kapun kívül balra menjünk, a saroknál egyenesen haladjunk, és ezen az úton körülbelül 10 percig haladjunk, és onnan balra vagy jobbra haladva ösvényeken, vagy csak a mezőkön keresztül. Legyen olyan kalandvágyó, amennyire csak akar! †

☼ Csak menj körbe a faluban. Kövesse az ösvényeket, és csak sétáljon. Sok kedves emberrel fog találkozni és látni, sok gyönyörű házat láthat, és sok gyönyörű kilátásban lesz része

☼ Miller-tó (Lacul Morǎrenilor) (75-90 perc)

A legközelebbi piros kereszt akkor található, ha jobbra hagyja Babou-t, kövesse a kereszteződéshez vezető utat, és itt forduljon jobbra. Kövesse az utat, amíg meg nem talál egy információs táblát és néhány piros nyilat, amelyek elvezetnek ehhez a gyönyörű tóhoz, amely védett területen található. (Koordináták 47,718 23,860)

Hosszabb séták

☼ Gutâi-hegy/Rooster’s Crest (Creasta Cocoşului) (6-7 óra) Piros C-vel jelölve: ez a híres túra a Gutâi-hegyen található hihetetlen Roosters Crest-hez. A séta a természetvédelmi területre vezet, ezért készüljön fel, és hozzon enni-innivalót! A legközelebbi piros keresztet akkor találja meg, ha jobbra hagyja Babou-t, kövesse az utat a kereszteződéshez, és itt forduljon jobbra (47.704 23.841 koordináták)

A 2. lehetőség (4-5 óra) a Mara feletti hágóról van, ha van autója.

Kövesse a Hoteni felé vezető utat, forduljon balra, majd a végén ismét balra. Menj át Marán és a hágón. Az emeleten (47 699 23 780 koordináták) lehet parkolni, és egy gyalogösvényen is el lehet sétálni a Roosters Crest-ig. (Koordináták 47.704 23.841)

☼ Piros C: Számos piros C van Brebben és környékén. Hivatalosan kerékpárútnak szánják őket, de sok közülük nagyszerű (vagy még jobb) gyaloglásra. Breb felől szép út vezet Mara felé (kb. 2 óra egy út), bár nincsenek útbaigazító táblák, és használnod kell a GPS-t vagy az ösztönödet 😉

Innen visszasétálhatsz ugyanígy, vagy tehetünk egy nagy hurkot Deseşti és Hǎrniceşti felé, majd vissza Brebbe (3-4 óra hozzáadás), vagy egyszerűen csak autóstoppal!

A többi Red C útvonalat lásd a „öröm két keréken” mappában a recepción és a hostelben.

# Ha tovább sétálsz a mezőkön, távol a falvaktól, birkacsordákkal találkozhatsz, néha nem túl barátságos kutyák kíséretében. A legjobb egy nagy WC-ben sétálni, vagy felkelteni a pásztor figyelmét. Utána irányítani fogja őket.

Mindig kölcsönözhetsz egy nagyfrekvenciás kutyariasztót. Ez az ártalmatlan eszköz megijeszti a kutyákat, így élvezheti a sétát és biztonságban van 🙂

Állatok és vadvilág

A Gutǎi-hegyen, az erdőben és a környező területeken farkasok, medvék, hiúzok, vaddisznók és szarvasok, valamint sok más faj él. Ezeket a nagyobb állatokat ritkán látni, és el akarnak majd bújni előled, amint észrevesznek. Időnként hangot adjon, hogy meghallják jelenlétét. Vagy nem, ha találkozni akar velük (tisztelettel kérem)

Étel és ital

Számos lehetőség van az ajtón kívüli étkezésre és ivásra. A faluban van néhány helyi bár, ahol megihat egy italt, és a legtöbb üzletben is kaphat egy italt.

Élelmiszerre a legjobb szomszédaink vannak, akiket csak kívánhatunk. A Local 148-ban található Irinia és Radu (+40745201654) hangulatos kertje, ahol helyi hagyományos és nemzetközi ételeket, valamint finom reggelit, kávét vagy egyéb italokat fogyaszthat.

A “Breb & Butter” hagyományos ételeket (+40740260697) és italokat szolgál fel. Láthattad a kék tábláikat a falun keresztül, körülbelül 300 m-es séta.

A Local 148 mellett van a “Casuta Bunicilor” (forduljon balra, menjen el a Local 148 mellett, és ott van a jobb oldalon) a helyi hagyományos ételekért.

Helyfoglalás nem mindig szükséges, de ha biztosra akar menni, hívjon minket, vagy ugorjon be, hátha van hely.

A városon kívül azt javaslom, látogassa meg Marát. Ott van az Alex (+40749990042), egy hatalmas étterem pisztrángos tavakkal, szóval a pisztrángokról ismertek. A város végén, a jobb oldalon vannak, közvetlenül a hágó előtt. Szintén Marában van egy nagyon kedves kis étterem, a “Bica Haiducu” (+40740781905). Kiváló helyi hagyományos ételeket szolgálnak fel. Érdemes vezetni! Közvetlenül Alex előtt található, a bal oldalon.

Sighetu Marmateiben a “Casa Iurca de Călinești” helyi hagyományos ételeket szolgál fel hangulatos kertjében. Ha több nemzetközi ételre vágyik, menjen a “Grădina Morii”-ba (+40 372 721 210) a falu délnyugati oldalán. Van egy szép nagy kertjük egy kis játszótérrel a gyerekeknek.

Rengeteg szórakoztató hely, amelyet érdemes megnézni, és talán egyre többet fogunk tudni, mivel túl sok közül választhatunk!

Pofta buna!

Élelmiszerboltok

Brebben van néhány üzlet, ahol megvásárolhatja az alapvető dolgokat. Általában reggel 8-tól este 9-ig tartanak nyitva. Ocna-Sugatagban van Profi a szélesebb választékért, vagy mehetsz Sighetuba.

Ha további kérdése van, ne habozzon feltenni! †