Nederlands

Welkom in Breb!

We hopen dat Babou je rust en veel ontspanning geeft. Soms is er niets beters dan helemaal niets te doen 😉

Als je de omgeving wilt verkennen, zijn hier enkele ideeën!

Breb, het dorp

Breb is een prachtig en bijzonder dorp binnen de Maramureș. Door de ligging in een vallei en weg van de hoofdweg, heeft het een ruimtelijk en toch intiem gevoel.

Ronddwalen kan een hele dag ervaring zijn. Wij adviseren u af en toe van de hoofdwegen af ​​te gaan. Je zult zien dat er overal vele kleine voetpaden zijn, ook in het gras, om te verkennen. Je mag overal naartoe! U kunt ook de “blauwe C”-route volgen, die u rond Breb voert (zie “korte wandelingen” De dorpsbewoners van Breb zullen hoogstwaarschijnlijk uiterst vriendelijk zijn en u graag helpen als u de weg kwijt zou raken. Het dorp heeft ongeveer 1000 inwoners en 500 huizen, 3 grote kerken (een van de houten dateert uit 1531!), een paar bars, een paar winkels, veel distilleerderijen, een dorpshuis en een school. In de tuin van een ambachtsman /vrouw vindt u een houten bord waarop de specialiteit van het ambacht wordt aangegeven; u bent van harte welkom om ze te bezoeken.

Natuurlijk is er nog veel meer om zelf te ontdekken. Kijk binnen op de kaart en verken het 🙂

Natuurlijk kunt u ons alles vragen. We helpen je graag en beantwoorden al je vragen. Geniet ervan!

Wat te doen buiten Breb

☼ Bezoek het platteland en verken enkele van de mooiste dorpen van Maramureș. Naast Breb zijn andere leuke dorpjes Budeşti en Sărbi in de Cosau-vallei, Harnicesti en Mara in de Mara-vallei (verken de kleinere straatjes weg van de hoofdwegen!) en de dorpen Slatioare, Glod en Botiza in de Iza-vallei.

☼ Maramureş is beroemd om zijn houten kerken. In het historische Maramureş zijn er 5 kerken met een UNESCO-werelderfgoedstatus en deze bevinden zich in Budeşti, Deseşti, Bărsana, Poienele Izei en Ieud. Andere zeer mooie kerken zijn te vinden in Breb, Calineşti, Sat-Şugatag en Mănăstirea en in bijna alle andere dorpen vind je deze houten kerken. Ze kunnen worden bezocht als er diensten zijn. Op andere momenten moet je op zoek naar de sleutelbewaarder; soms moet je de mensen in de buurt van de kerk vragen of misschien vind je een telefoonnummer bij de kerk.

☼ Een van de mooiste van Roemenië is te vinden in Bărsana. Dit houten complex, gebouwd in de jaren negentig op de plaats van een oud klooster, was voor veel Roemenen een pelgrimsoord geworden. Je kunt er de hele dag ronddwalen. Op zondagochtend kun je een vaak indrukwekkende dienst bijwonen, die in de zomermaanden buiten wordt gehouden.

☼ Op lokale markten verkopen ze niet alleen producten, maar het is ook een ontmoetingsplek voor locals. Elke donderdagochtend (tussen 7 en 12 uur) is er markt in Ocna Şugatag, op vrijdagochtend in Bărsana (net voorbij het klooster) en op zaterdagochtend in Botiza. In Sighetu is dagelijks een voedselmarkt.

☼ Ga picknicken op de top van de bergen boven Sat-Şugatag (niet Ocna-Şugatag). U rijdt daar via Hoteni en ongeveer 200 meter voor de kerk in Sat-Şugatag vindt u aan uw linkerhand een geasfalteerde weg. Volg deze weg helemaal tot het einde (ongeveer 10 minuten). |Op een zonnige dag is het de perfecte plek om te eten, drinken, voetballen of gewoon van het uitzicht te genieten. Ook een erg leuke plek voor een picknick is richting het kleine klooster van Budeşti. Zodra je het centrum van Budeşti hebt bereikt, is er een indicator naast het stadhuis die je naar het klooster leidt. Mooie bosweg, beekjes en schaduw.

☼ Sighetu Marmatei is de belangrijkste stad van het historische Maramureş. In dit gezellige stadje vindt u het beroemde Memorial Museum, een openlucht Village Museum, het Elie Wiesel House, enkele goede restaurants (zoals Casa lurca de Calineşti, direct naast het Elie Wiesel House), een dagelijkse markt en enkele grotere supermarkten zoals Kaufland en Lidl.

☼ In Săpânţa kun je de beroemde Merry Cemetery bezoeken. Als je daar bent, bekijk dan het Peri-klooster, dat zogenaamd het hoogste houten bouwwerk van Europa is.

☼ Als je wilt zwemmen of een bad wilt nemen in zout water, bezoek dan een van de vele zwembaden in het naburige Ocna-Şugatag. We raden u de zoet- en zoutbaden aan die bij het restaurant Lacul Sarat horen, dat direct naast het grote zoetwatermeer of het kleine zoutwatermeer iets verderop ligt. De gemakkelijkste manier om deze te bereiken is door de kleine weg naar Hoteni te nemen, aan het einde rechtsaf na ongeveer 2 km in de scherpe bocht naar rechts, rechtdoor op de onverharde weg richting Ocna.

Bij Mara ligt een zwembad tegenover de forellenkwekerij/restaurant Alex met een schitterend uitzicht.

☼ Vişeu de Sus is de locatie van de beroemde stoomtrein ‘mocanita’. Deze trein vertrekt normaal om 9 uur, dus met een auto moet je rond 7 uur vertrekken om er op tijd te zijn om je kaartjes te kopen. (route: Calineşte-Bârsana-Bogdan Voda- Vişeu de Jos- Vişeu de Sus) Kaarten zijn ook online te koop!

☼ Ga off-road de natuur in te paard met “Casa Pascu” in Budeşti, waar u begeleide tochten kunt maken in de omliggende velden en bossen (best te reserveren) (+40 742 304 495)

☼ Baia Mare is de hoofdstad van de Maramures. Er is een prachtig gerestaureerd middeleeuws plein, enkele leuke musea en veel mogelijkheden om te eten en te drinken.

☼ Bezoek Oekraïne! Veel nationaliteiten hebben geen visum meer nodig voor Oekraïne. Voel de sfeer in de dorpjes net over de grens, drink een Oekraïens biertje, koop goedkope boodschappen of Oekraïense wodka of cognac. Ook kunt u een bezoek brengen aan de zoutbaden in het dorp net over de grens. Of rijd naar de dichtstbijzijnde stad, dat is Rakhiv. De grensovergang is in Sighetu Marmatiei aan het einde van de hoofdstraat aan de rechterkant.

Als je geen auto hebt, kun je de meeste plaatsen bezoeken met het openbaar vervoer of, veel sneller en handiger: rondgaan door te liften (zeer geaccepteerd en veilig, waar het beleefd is om de chauffeur wat geld aan te bieden voor benzine)

Ook kunt u bij de buren een fiets huren.

Wandelen 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kortere en langere wandelingen, vertrekkend vanuit Babou. ( coördinaten van de camping zijn: 47.746 23.893 )

Korte wandelingen:

☼ Blauwe C (60-75 minuten): dit is een rondwandeling rondom Breb. De blauwe C vind je net buiten de poort, op de elektriciteitspaal naast het huis. Dit is een makkelijke, waar je niet verdwaalt!

☼ Een wandeling naar Hoteni (45-60 minuten enkele reis) Verlaat Babou naar links, volg de blauwe C tot je het water oversteekt waar je een rode C ziet die Hoteni aangeeft, ga naar links.

☼ Je kunt door de velden dwalen (15 minuten – zo lang als je wilt): geniet van het uitzicht, zie mensen hun land bewerken. De makkelijkste manier om daar te komen is door buiten het hek linksaf te gaan, bij de hoek rechtdoor en dit pad ongeveer 10 minuten te volgen en vanaf daar kun je links of rechts langs paden of gewoon door de velden. Wees zo avontuurlijk als je wilt! 🙂

☼ Ga gewoon het dorp rond. Volg de paden en dwaal gewoon rond. Je zult veel leuke mensen ontmoeten en zien, veel mooie huizen zien en genieten van veel mooie uitzichten

☼ Miller’s meer (Lacul Morǎrenilor) (75-90 minuten)

Het dichtstbijzijnde rode kruis vindt u als u Babou naar rechts verlaat, het pad volgt tot aan de kruising en hier rechts gaat. Volg het pad tot je een informatiebord vindt en enkele rode pijlen die je naar dit prachtige meer in een beschermd gebied brengen. ( Coördinaten 47.718 23.860)

Langere wandelingen

☼ Mount Gutâi/Rooster’s Crest (Creasta Cocoşului) (6-7 uur) Aangegeven door een rode C: dit is de beroemde wandeling naar de ongelooflijke Roosters Crest op de berg Gutâi. De wandeling brengt je in het beschermde natuurgebied, dus wees voorbereid en neem wat eten en drinken mee! Het dichtstbijzijnde rode kruis vind je als je Babou naar rechts verlaat, het pad volgt tot aan de kruising en hier rechts gaat (Coördinaten 47.704 23.841)

Optie 2 (4-5 uur) is vanaf de pas boven Mara, als je een auto hebt.

Volg de weg naar Hoteni, sla linksaf en aan het einde weer links. Ga door Mara en de pas op. Boven (Coördinaten 47.699 23.780) kun je parkeren, en vind je een voetpad om naar Roosters Crest te wandelen. (Coördinaten 47.704 23.841 )

☼ Rode C’s : Er zijn verschillende rode C’s in Breb en omgeving. Officieel zijn ze bedoeld als fietsroutes, maar veel ervan zijn zeer geschikt (of beter nog) om te wandelen. Vanaf Breb is er een mooie route richting Mara (ongeveer 2 uur enkele reis), hoewel er geen richtingaanwijzers zijn en je GPS of je instinct moet gebruiken 😉

Vanaf daar kun je dezelfde weg teruglopen, of een grote lus maken richting Deseşti en Hǎrniceşti en terug naar Breb (ad 3-4 uur) of gewoon meeliften!

Voor andere Red C routes, zie folder “de vreugde op twee wielen” bij de receptie en hostel.

# Als je verder de velden in loopt, weg van de dorpen, kun je schapenkuddes tegenkomen, vergezeld van soms niet zo vriendelijke honden. Het beste is om op een groot toilet rond te lopen of de aandacht van de herder te trekken. Hij zal ze dan beheersen.

Je zou altijd een hoogfrequente hondenverjager kunnen lenen. Dit ongevaarlijke apparaat schrikt de honden af, zodat u kunt genieten van uw wandeling en veilig bent 🙂

Dieren en dieren in het wild

Op de berg Gutǎi, in het bos en in de omliggende gebieden, zijn er wolven, beren, lynxen, zwijnen en herten te vinden, evenals vele andere soorten. Deze grotere dieren worden zelden gezien en zullen zich voor je willen verbergen zodra je wordt opgemerkt. Maak af en toe een geluid, zodat ze je aanwezigheid kunnen horen. Of niet, als je ze wilt ontmoeten (met respect aub)

Eten en drinken

Er zijn verschillende mogelijkheden om buiten de deur te eten en te drinken. In het dorp zijn enkele lokale bars waar je iets kunt drinken, en ook in de meeste winkels kun je een drankje halen.

Voor eten hebben we de beste buren die we ons kunnen wensen. Local 148 is waar Irinia en Radu (+40745201654) een gezellige tuin hebben, waar je lokale traditionele en internationale gerechten kunt eten, evenals een heerlijk ontbijt, koffie of andere drankjes.

Er is ook “Breb & Butter”, waar traditionele maaltijden (+40740260697) en drankjes worden geserveerd. Je hebt misschien hun blauwe bordjes door het dorp gezien, ze liggen op ongeveer 300 meter lopen.

Naast Local 148 is er “Casuta Bunicilor” (linksaf, loop voorbij Local 148 en daar is de plaats aan de rechterkant) voor lokale traditionele gerechten.

Reserveren is niet altijd nodig, maar wil je zeker zijn, bel dan even of loop even langs om te kijken of er plek is.

Verder buiten de stad zou ik je aanraden om Mara te bezoeken. Er is Alex (+40749990042), een enorm restaurant met forellenvijvers, dus ze staan ​​bekend om hun forel. Ze bevinden zich aan het einde van de stad aan de rechterkant, net voor de pas. Ook in Mara is er een heel leuk klein restaurant, “Bica Haiducu” (+40740781905). Ze serveren uitstekende lokale traditionele gerechten. Zeker de rit waard! Gelegen vlak voor Alex, aan uw linkerkant.

In Sighetu Marmatei “Casa Iurca de Călinești” die lokale traditionele gerechten serveert in hun gezellige tuin. Als u op zoek bent naar meer internationaal eten, ga dan naar “Grădina Morii” (+40 372 721 210) aan de zuidwestelijke kant van het dorp. Ze hebben een mooie grote tuin met een kleine speeltuin voor de kinderen.

Genoeg leuke plekjes om uit te checken, en misschien weten we meer en meer, want er zijn er teveel om uit te kiezen!

Pofta buna!

Boodschappen

Er zijn enkele winkels in Breb waar je je basics kunt kopen. Ze zijn meestal open van 8u tot 21u. Er is een Profi in Ocna-Sugatag voor een bredere selectie, of je kunt naar Sighetu gaan.

Als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen! 🙂