Romana

Bun venit la Breb!

Sperăm că Babou vă oferă liniște și multă relaxare. Uneori nu este nimic mai bun decât să nu faci nimic 😉

Dacă vrei să explorezi, iată totuși câteva idei!

Breb, satul

Breb este un sat minunat și deosebit din Maramureș. Datorită amplasării într-o vale și departe de drumul principal, are un sentiment spațios, dar intim.

Rătăcirea poate fi o experiență de o zi întreagă. Vă sfătuim să părăsiți drumurile principale din când în când. Veți găsi că există multe poteci mici peste tot, de asemenea, în iarbă, care trebuie explorate. Ai foarte voie să mergi oriunde! De asemenea, puteți urma traseul „albastru C”, care vă duce în jurul Breb (vezi „plimbări scurte” „ Cel mai probabil, veți găsi sătenii din Breb extrem de prietenoși și bucuroși să vă ajute dacă v-ați pierde puțin. satul are aproximativ 1000 de locuitori și 500 de case, 3 biserici principale (una dintre cele de lemn datează din 1531!), câteva baruri, câteva magazine, multe distilerii, o casă de sat și o școală.În grădina unui meșter /femeie veți găsi un semn din lemn care indică specialitatea meșteșugului; sunteți mai mult decât binevenit să le vizitați.

Desigur, există mult mai multe de descoperit pentru tine. Aruncă o privire pe harta din interior și explorează departe 🙂

Bineînțeles că ne poți întreba orice. Ne place să vă ajutăm și să răspundem la orice întrebări ați putea avea. Bucurați-vă!

Lucruri de făcut în afara Breb

☼ Vizitați peisajul rural și explorați unele dintre cele mai frumoase sate din Maramureș. Pe lângă Breb, alte sate frumoase sunt Budeș ti și Sărbi din Valea Cosaului, Hărnicești și Mara din Valea Mara (explorați străzile mai mici departe de drumurile principale!) și satele Slatioare, Glod și Botiza din Valea Izei.

☼ Maramureşul este renumit pentru bisericile sale de lemn. În Maramureşul istoric există 5 biserici cu statut de Patrimoniu Mondial UNESCO şi sunt situate în Budeşti, Deseşti, Bărsana, Poienele Izei şi Ieud. Alte biserici foarte frumoase se găsesc în Breb, Călineşti, Sat-Şugatag şi Mănăstirea iar în aproape toate celelalte sate veţi găsi aceste biserici de lemn. Ele pot fi vizitate atunci când există servicii. Alteori va trebui să cauți deținătorul cheii; uneori va trebui să întrebi pe lângă oamenii din apropierea bisericii sau s-ar putea să găsești un număr de telefon atașat bisericii.

☼ Una dintre cele mai frumoase din România o găsim în Bărsana. Acest complex de lemn, construit în anii 90 pe locul unei vechi mănăstiri, devenise o destinație de pelerinaj pentru mulți români. Te poți plimba toată ziua. Duminică dimineața puteți participa la o slujbă adesea impresionantă, care va avea loc afară în lunile de vară.

☼ La piețele locale nu se vând doar produse, ci este și un loc de întâlnire pentru localnici. În fiecare joi dimineața (între orele 7 și 12) este piață la Ocna Şugatag, vineri dimineața la Bărsana (abia după mănăstire) și sâmbăta dimineața la Botiza. În Sighetu există o piață zilnică (alimentară).

☼ Faceți un picnic în vârful munților de deasupra Sat-Șugatag (nu Ocna-Șugatag). Conduceți până acolo prin Hoteni și cu aproximativ 200 de metri înainte de biserica din Sat-Șugatag veți găsi un drum asfaltat în stânga dumneavoastră. Urmați acest drum până la capăt (aproximativ 10 minute). |Într-o zi însorită este locul perfect pentru a mânca, bea, juca fotbal sau pur și simplu să te bucuri de priveliști. De asemenea, un loc foarte frumos pentru un picnic este spre mica mănăstire Budeşti. După ce ai ajuns în centrul orașului Budești, lângă primărie există un indicator care te îndrumă către mănăstire. Drum forestier frumos, pâraie mici și umbră.

☼ Sighetu Marmatei este principalul oraș al Maramureșului istoric. În acest mic oraș plăcut puteți găsi celebrul Muzeu Memorial, un Muzeu al Satului în aer liber, Casa Elie Wiesel. o piață zilnică și câteva supermarketuri mai mari precum Kaufland și Lidl.

☼ În Săpânţa puteţi vizita celebrul Cimitir Vesel. În timp ce sunteți acolo, verificați Mănăstirea Peri, care se presupune că este cea mai înaltă structură de lemn din Europa.

☼ Dacă doriți să înotați sau să faceți o baie în apă sărată, vizitați una dintre numeroasele piscine din vecinătatea Ocna-Șugatag. Vă propunem bazinele dulci și sărate de lângă restaurantul Lacul Sărat care se află chiar lângă lacul mare de apă dulce sau lacul mic de apă sărată puțin mai sus. Cel mai usor mod de a ajunge la acestea este sa luam drumul spre Hoteni, la sfarsit se face dreapta dupa aproximativ 2 km in virajul brusc la dreapta, se merge drept pe drumul neasfaltat spre Ocna.

Lângă Mara se află o piscină vizavi de păstrăvăria/restaurantul Alex cu o priveliște superbă.

☼ Vişeu de Sus este locaţia celebrului tren cu aburi „mocaniţa”. Acest tren pleacă normal la 9 dimineața, așa că cu o mașină ar trebui să plecați în jurul orei 7 dimineața pentru a fi acolo la timp pentru a vă cumpăra biletele.( ruta: Calinește-Bârsana-Bogdan Voda- Vişeu de Jos- Vişeu de Sus)

☼ Plecați în natură călare cu „Casa Pascu” din Budești, unde puteți face excursii cu ghid în câmpurile și pădure din jur (cel mai bine faceți o rezervare) (+40 742 304 495)

☼ Baia Mare este capitala Maramureşului. Există o frumoasă piață medievală restaurată, câteva muzee frumoase și o mulțime de opțiuni pentru mâncare și băutură.

☼ Vizitează Ucraina! Multe naționalități nu mai au nevoie de visum pentru Ucraina. Simțiți atmosfera din satele de peste graniță, beți o bere ucraineană, cumpărați alimente ieftine sau vodcă sau coniac ucrainean. De asemenea, puteți vizita băile de sare din satul de peste graniță. Sau conduceți până la cel mai apropiat oraș, care este Rakhiv. Trecerea frontierei este in Sighetu Marmatiei la capatul strazii principale din dreapta.

Dacă nu ai mașină, poți vizita majoritatea locurilor cu mijloacele de transport în comun sau, mult mai rapid și mai convenabil: mergi cu autostopul (foarte acceptat și sigur, unde este politicos să-i oferi șoferului niște bani pentru benzină)

De asemenea, puteți închiria o bicicletă în sat.

Plimbare și drumeții

Există mai multe posibilități de plimbări mai scurte și mai lungi, începând de la Babou. ( coordonatele campingului sunt: ​​47.746 23.893 )

Plimbări scurte:

☼ Blue C( 60-75 minute): acesta este un traseu circular în jurul Breb. Găsiți C albastru chiar în afara porții, pe stâlpul de electricitate de lângă casă. Acesta este unul ușor, unde nu te vei pierde!

☼ O plimbare până la Hoteni (45-60 minute dus) Ieșirea din Babou la stânga, urmați C albastru până treceți apa unde veți vedea un C roșu indicând Hoteni, mergând spre stânga.

☼ Vă puteți plimba pe câmpuri (15 minute – atâta timp cât doriți): bucurați-vă de priveliști, vedeți oamenii care își lucrează pământurile. Cel mai simplu mod de a ajunge acolo este să luați la stânga în afara porții, să mergeți drept la colț și să urmați această potecă aproximativ 10 minute și de acolo puteți merge la stânga sau la dreapta pe poteci sau doar prin câmpuri. Fii la fel de aventuros cum vrei! 🙂

☼ Doar du-te prin sat. Urmați potecile și plimbați-vă. Veți întâlni și vedea mulți oameni drăguți, veți vedea multe case frumoase și vă veți bucura de multe priveliști frumoase

☼ Lacul Miller (Lacul Morǎrenilor) (75-90 minute)

Cea mai apropiată cruce roșie poate fi găsită când ieșiți din Babou la dreapta, urmați poteca până la intersecție și virați la dreapta aici. Urmați poteca până găsiți un panou informativ și câteva săgeți roșii care vă duc până la acest frumos lac într-o zonă protejată. ( Coordonate 47.718 23.860)

Drumeții mai lungi

☼ Muntele Gutâi/Creasta Cocoșului (6-7 ore) Indicat cu un C roșu: aceasta este celebra drumeție până la incredibila Cresta Cocoșului de pe muntele Gutâi. Plimbarea te duce în rezervația naturală protejată, așa că fii pregătit și ia puțină mâncare și apă!. Cea mai apropiată cruce roșie poate fi găsită când ieșiți din Babou la dreapta, urmați poteca până la intersecție și virați la dreapta aici. (Coordonate 47.704 23.841)

Varianta 2( 4-5 ore) este de la trecatorul de deasupra Mara, cand ai masina.

Urmați drumul spre Hoteni, faceți stânga, iar la capăt la stânga. Treci prin Mara și urcă pe pas. Mai sus (Coordonate 47.699 23.780) puteți parca și veți găsi o potecă pentru a merge spre Roosters Crest. (Coordonate 47.704 23.841)

☼ C-uri roșii: Există mai multe C-uri roșii în Breb și în zonă. În mod oficial, sunt concepute ca trasee de ciclism, dar multe dintre ele sunt foarte potrivite (sau chiar mai bune) pentru mers pe jos. Din Breb este un traseu frumos spre Mara (aproximativ 2 ore dus), desi lipsesc indicatoarele si va trebui sa folosesti GPS-ul sau instinctul tau 😉

De acolo puteți merge înapoi pe același drum, sau faceți o buclă mare spre Desești și Hǎrnicești și înapoi la Breb (până la 3-4 ore) sau pur și simplu faceți o plimbare!

Pentru alte rute Red C, vezi prospectul „bucuria pe două roți” lângă recepție și pensiune.

# Când mergi mai departe pe câmpurile departe de sate, s-ar putea să întâlnești turme de oi, însoțite de câini uneori nu atât de prietenoși. Cel mai bun lucru de făcut este să te plimbi într-o toaletă mare sau să atragi atenția ciobanului. Îi va controla atunci.

Ai putea oricând să împrumuți un respingător pentru câini de înaltă frecvență. Acest dispozitiv inofensiv va speria câinii, astfel încât să vă puteți bucura de plimbare și să fiți în siguranță 🙂

Animale și animale sălbatice

Pe muntele Gutǎi, în pădure și în împrejurimi, se găsesc lupi, urși, râși, mistreți și căprioare precum și multe alte specii. Aceste animale mai mari sunt rar văzute și vor dori să se ascundă de tine de îndată ce ești observat.. Doar scoateți un sunet din când în când, astfel încât să vă poată auzi prezența. Sau nu, dacă doriți să-i întâlniți (cu respect vă rog)

Mancand si band

Există mai multe opțiuni pentru a mânca și a bea afară. În sat există câteva baruri locale unde poți să bei o băutură, iar în majoritatea magazinelor poți să iei și o băutură.

Pentru mâncare, avem cei mai buni vecini pe care i-am putea dori. Localul 148 este locul unde Irinia și Radu (+40745201654) au o grădină confortabilă, unde puteți mânca mâncăruri locale tradiționale și internaționale, precum și un mic dejun delicios, cafea sau alte băuturi.

Există, de asemenea, „Breb & Butter”, care servește mâncăruri tradiționale (+40740260697) și băuturi. S-ar putea să le fi văzut semnele albastre prin sat, sunt la aproximativ 300 de metri de mers pe jos.

Lângă Localul 148 se află „Căsuta Bunicilor” (la stânga, treci pe lângă Localul 148 și este locul din dreapta) pentru mâncare tradițională locală.

Rezervările nu sunt întotdeauna necesare, dar dacă doriți să fiți sigur, sunați-i sau treceți pe lângă ei pentru a vă asigura că există loc.

Mai în afara orașului, ți-aș recomanda să mergi să vizitezi Mara. Există Alex(+40749990042), un restaurant imens cu bălți cu păstrăv, așa că sunt renumiti pentru păstrăvul lor. Sunt situate la capătul orașului, pe partea dreaptă, chiar înainte de trecere. Tot în Mara există un mic restaurant cu adevărat drăguț, „Bica Haiducu” (+40740781905). Acestea servesc mâncăruri tradiționale locale superbe. Cu siguranță merită călătoria! Situat chiar înaintea lui Alex, pe partea stângă.

În Sighetu Marmatei „Casa Iurca de Călinești” care servește mâncăruri tradiționale locale în grădina lor confortabilă. Dacă sunteți în căutarea mai multor mâncăruri internaționale, vizitați „Grădina Morii” (+40 372 721 210) în partea de sud-vest a satului. Au o grădină mare și frumoasă, cu o mică grădină de joacă pentru copii.

Destul de locuri interesante pentru a vedea și s-ar putea să știm din ce în ce mai multe, deoarece sunt prea multe dintre care să alegeți!

Pofta buna!

Băcănii

Există câteva magazine în Breb de unde vă puteți cumpăra articolele de bază. De obicei, acestea sunt deschise între orele 8:00 și 21:00. Există un Profi în Ocna-Sugatag pentru o selecție mai largă, sau poți merge la Sighetu.

Dacă aveți mai multe întrebări, nu ezitați să întrebați!